Verslaving als geschenk » Blog Archive » snoepen, etc., na stoppen met je verslaving….

snoepen, etc., na stoppen met je verslaving….

Posted by Dees on januari 07, 2010
Geen rubriek

Werkgroep Buitenveldert-A.J.Ernststraat 112-Amsterdam
58e verslag – ma. 4.01.10 – 7 deelnemers.

De bijeenkomst wordt geopend om 20 uur, over en weer worden goede wensen uitgewisseld ter gelegenheid van de start van het nieuwe jaar; aansluitend wordt gelegenheid gegeven tot bepaling van het gespreksonderwerp. Hierop meldt A, die zelf pas kortgeleden bij de groep is aangeschoven, dat zij nu wel is gestopt met haar dwangmatig drankgebruik, maar dat dat kennelijk toch heel wat reacties in haar heeft opgeroepen. Zij voelt letterlijk een grote leegte in zich; is dat ‘normaal’? Ze vertelt ook dat ze nu opeens erg veel is gaan eten – vooral zoetigheden – hoe moet/kan je daarmee omgaan of mag je ervan uitgaan dat dit een ‘normaal’, voorbijgaand verschijnsel is?

De groep besluit eenstemmig voornoemde vraag als gespreksonderwerp te nemen:

B: ik vind dit ook een moeilijk probleem – zelf heb ik bovendien veel vrije tijd – en een aardige buurvrouw – resultaat is dat er bergen snoep en cake mijn kant opkomen – zelf wil ik liever fietsen – of zoals gisteren: hardlopen – maar soms zit ik me behoorlijk te vervelen – ik heb maar weinig werk en dat voelt heel lastig – en vrijwilligerswerk vult toch ook niet mijn hele dag – dan ontstaat dus leegte – en dan komt het glas dichterbij – en het liefst zoek ik toch dingen in de maatschappij – trouwens ik lees ook veel – maar al met al betrap ik mij ook op de neiging soms een half pak hagelslag te snaaien – ik moet dus oppassen – vooral als ik, zoals nu, gewoon teveel tijd heb…

C: ik ben altijd een ‘lekkere’ eter geweest – ik word gewoon niet magerder – als ik dronk was ik een week van de wereld – was trouwens altijd ook een druk type – wilde ook alle dingen blijven doen – toen ik stopte kwam ik in een zee van rust en tijd – ben trouwens ook een gezelligheidsmens – eet vaak iets teveel – vind dat gezellig – met een vriendin loop ik altijd 10 a 15 kilometer in de polder – ben ook altijd de enige die dik is en nooit moe – moet wel afvallen maar dat is erg moeilijk – maar ‘t is niet zo dat ‘t een voor ‘t ander in de plaats kwam – heb trouwens een vol programma en dat voelt lekker – het is een opluchting dat ik niet meer drink – ‘controle kwijt’ vind ik een goede kreet – dat sloeg ook op mij – maar nu heb ik de controle weer terug – iets anders zou ik wel minder willen: ik ben zo erg assertief aanwezig – dat zit in m’n karakter en dat zou ik wel minder willen…..

D: als ik voorlichting geef adviseer ik altijd na te gaan of dat dwangmatige ook in andere aspecten van je leven bestaat – bijvoorbeeld in veel werken – snoepen – sex – gokken – geldt voor mijzelf ook – zeker bij overmatig werken bijvoorbeeld, snoepen ken ik niet – andere zaken weer wel, bijvoorbeeld lijstjes maken van te ondernemen actie’s: wandelen – sociale contacten – achterstallige dingen – papierwinkel in orde brengen – kijken of andere dingen zich ontwikkelen – planning uitvoeren – puzzel voor mezelf oplossen – nieuwe dingen ondernemen – lessen volgen – mijn zwager heeft therapie tegen roken gedaan en in dat verband chroom gebruikt…..Kortom, binnen het kader van dit onderwerp voel ik mij wel sterk aangesproken.

E: toen ik in de gaten kreeg dat ik moest stoppen met de drank, werd het mij al snel duidelijk dat dit pas het begin van een veel langer verhaal was. En mijn neiging was toen ook al die andere onmatigheden ook maar in een grote schoonmaakbeurt overboord te kieperen. Gelukkig waren er een paar zelfhelp-makkers die mij waarschuwden om nu niet meteen alles aan te pakken, maar daar heel rustig de tijd voor te nemen. Bijvoorbeeld eerst zorgen voor een echt goede conditie en pas daarna de volgende herstel-fase bedenken en aanpakken op een ontspannen manier. Zo heb ik ook leren genieten van die doorlopende operatie op mezelf. Achteraf beschouwd is het ook zo logisch als koek: de alcoholische rommel in mijn leven had een ruim verleden en dat laat zich ook niet zo maar eventjes opruimen. Achteraf bezien heeft mij dat werkelijk jaren gekost en resulteerde in een andere woonplaats, ander werk, andere mensen – kortom, een ander leven, waarbij het grootste geschenk misschien nog wel is dat zelfs de relatie tussen al die mensen, mijzelf inbegrepen, op den duur weer is mogen herstellen. Kortom, soms waren er enorme spanningen, maar die zijn allemaal, op den duur, opgelost. Tijd is bij dat alles erg belangrijk, maar het gaat er ook om hoe die tijd wordt gebruikt: je moet er namelijk wel wat voor doen. En heel wat vragen zijn opgelost door alle gesprekken hier aan tafel, in de groep.

F: gokken vulde mijn leegte op – ik herken de ‘verschuiving’ heel goed – met eten bijvoorbeeld – het afsluiten van de dag met een gokje = dat is meteen symbolisch – dan ben ik zelf wel de hoofdrolspeler – de leegte vult zich op een andere manier – trouwens leegte voelt ook lekker – mijn chemie verandert nu langzaam – m’n dikte kan me nu niet meer schelen – als m’n buurvrouw komt aanrijden gooi ik ‘t in de vuilnisbak – over muziek en de piano denk ik: zal ik ‘t weer wagen? – weet niet of ‘’t lukt – afwisseling is ook prettig – bij gokken kwam er geen eind aan – dat ging altijd door – heerlijk om dat los te laten….

G: ik kan ‘t me nog zo goed herinneren – ben nog steeds niet echt vrij – heb veel gehad aan groepstherapie 15 jaar terug: stoppen met roken – samenkomsten in de stadsschouwburg in Hoorn – ronde tafel-gesprekken – indringende confrontatie – ook met voorland: wil je wel/niet leven? zelf rookte ik toen 3 pakjes per dag – op de 1e avond het breken met allerlei gewoontes werd aangekaart: het inventariseren van ‘rookmomenten’ – telefoon-associaties – negatieve, maar ook positieve, zoals na het eten – in een stoel met een cigaretje; advies was ga niet in een stoel zitten maar maak een wandelingetje en geen koffie – vervang door thee of water; ik ben er op die manier wel doorheen gekomen – maar eerst enkele keren gestruikeld – nu zie ik met verbazing mensen overal roken – onbegrijpelijk – algemene les: vooral uitkijken dat je niet alleen maar bezig bent met iets te stoppen – kwartslag draaien: hoe ga je om met positieve dingen – daarmee versnel je het herstelproces – is dus ‘zinniger’ = bijvoorbeeld iets anders wel doen en ook kan je sleur doorbrekende acties ondernemen, zoals niet meer teveel naar de tv kijken – andere dingen doen – andere tijdschriften – andere tentoonstellingen – concerten – vrijwilligers-werk – mits niet nieuwe sleur doorbrekende aktiviteiten – kringloopwinkels zijn bijvoorbeeld ook enig – leuke mensen – neiging tot onmatigheid strekt zich uit tot op velerlei gebied – ben het leven weer leuk en interessant gaan vinden – de wereld is interessant.

Hiermee is de gespreksronde voltooid en krijgt A het woord om te reageren; zij zegt: het doet me goed de reacties op mijn vraag te horen – het is positief en hoopgevend – overigens eet ik geen drop – dronk vroeger een fles wijn bij het koken – nu kook ik ook – eet crackertjes met kaas – plakje cake – bolletjes – ben in een maand 3 kilo aangekomen – lees heel veel – verdeel m’n aandacht wel – heb het moeilijk van 20 uur tot bed – cursus lijkt me een goed idee – schilderen – iets creatiefs – hoop dat ‘t ‘overgaat’.

A wordt bedankt voor ‘t onderwerp en de overigen voor hun bijdragen, waarna eenieder wordt verzocht een financieele bijdrage in de ‘groepspot’ te werpen en de bijeenkomst tenslotte wordt beeindigd om 21.35 uur.

Amsterdam, 7 januari 2010.

No comments yet.

Leave a comment

WP_Big_City

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.